Yoga van Harte

Een tevreden gevoel en totale ontspanning verrasten mij na mijn eerste les yoga. Het smaakte  naar meer! Dat is inmiddels meer dan 15 jaar geleden. 

Ooit ging ik op doktersadvies yoga doen en toen ik voelde wat voor positiefs het voor mij deed besloot ik in 2008 een (4-jarige) opleiding te gaan volgen omdat het ook voor anderen zo fijn zou kunnen werken en ik daar graag aan bij zou dragen. 

Hatha yoga omvat o.a. houdingen waarin je gebruik maakt van de adem, concentratie, in- en ontspanning, het brengt verbinding en balans en alles met respect voor de eigen grenzen. 

In 2010 werd ik gevraagd hierin les te gaan geven. Vervolgens deed ik een Yin opleiding en voegde ik af en toe een yin-houding toe aan de lessen. Mensen bleken dat heel fijn te vinden, terwijl ze toch ook de hatha-yoga wilden blijven houden. Bij yin-yoga blijf je op een ontspannen manier langer in een houding waardoor het een positief effect heeft op de gewrichten en bindweefsels. Langzamerhand groeide het tot een combinatie waarin het goede van twee werelden bij elkaar komt. 

“Met yoga ben je je eigen fysiotherapeut” zei een vriendin, en ik vind het mooi klinken en uiteraard  zal het niet voor alles werken, maar door yoga te beoefenen ga je nog meer je lichaam kennen en tevens herkennen wat er speelt en daarop anticiperen, bewust of onbewust, want dat lichaam en geest samenwerken weten we allen.

Tevens volgde ik een cursus Yoga & Dans waarbij combinaties worden geoefend als een soort choreografie op een bepaald stuk muziek. Heerlijk om zo heel vloeiend de yoga en dansante bewegingen, ook vaak gecombineerd met gebruikmaking van de adem, te ervaren.

Het leuke is dat het zo in je systeem gaat zitten dat je altijd wat oefeningen voorhanden hebt als je daar behoefte aan hebt. De muziek is hierin een belangrijk onderdeel en van grote toegevoegde waarde in de drie-eenheid: muziek yoga dans of ook muziek beweging adem.  Zo’n dans kan verstilling of juist energie en levenskracht brengen en kan als heel prettig ervaren worden.

Deze lessen geef ik als workshop en de data daarvoor zijn terug te vinden op de website WWW.YOGAVANHARTE.NL